Home

15Jun2020

"Програма за здравословно хранене на децата"

Всеки родител иска детето му да расте  здраво, умно и щастливо.

Ние от „Вълшебното Борче“ знаем, че здравословното хранене за децата поставя основите на ценния им живот, осигурява техния растеж, физическо и психическо развитие. Ето защо е изключително важно той да е балансиран и да отговаря на всички нужди на детето, като се вземат предвид неговата възраст и индивидуалности.

Една балансирана, здравословна диета за децата е дори по-важна от тази за възрастните. В крайна сметка, растящото тяло се нуждае особено от достатъчно витамини, минерали и други хранителни вещества.

Още от детството, от детската градина ние трябва да учим децата си на разнообразието от продукти, за да изберем тези, които наистина са полезни за здраветоПравейки го така, че ежедневното правилно хранене на детето да стане начин на живот за семейството, средата му. Активно общувайки с детето си, давайки му пример, то придобива добри хранителни навици.

 

На масата трябва да говорим само за доброто

Ситуацията трябва да помогне на детето да се отпусне, тогава апетитът ще бъде добър, а настроението е доброжелателно. Децата могат да помогнат при сервиране и декориране на ястията. Когато сервирате зеленчуци и плодове на масата, попитайте децата какви витамини и микроелементи съдържат и защо са толкова полезни или вие самите разкажете това на тях.

Ако детето откаже здравословно ястие, поканете го да експериментира и да направи ястието необичайно.

Здравословна храна за деца - навици, установени от детството

Здравословното хранене на децата е не само баланс, но и определени навици, създадени от детството:

Въведете режим на частична мощност. Препоръчва се 4-5 хранения на ден на малки порции – 3 основни и 2 допълнителни.

Храната трябва да изглежда привлекателна. Експериментирайте оформянето на ястията, използвайте ярки и здравословни съставки, привличайте децата да участват в процеса на готвене.

Яжте с децата. Най-добрият пример е вашият. Често ние сме подобни на родителите си, не защото имаме такава конституция, а защото имаме определени хранителни навици в нашето семейство още от детството. Ако ядете правилна и здравословна храна, тогава, най-вероятно, вашите деца ще “следват стъпките ви”.

Не карайте децата да ядат това, което не харесват. Принуждавайки децата да ядат здравословни храни, които им се струват безвкусни, неволно създавате асоциация в съзнанието им – всичко, което е полезно, е безвкусно. Стойността на един продукт в повечето случаи може да бъде заменена с друга.

Програма за здравословен начин на хранене за децата във „Вълшебното Борче“

Ние във „Вълшебното борче“ се стремим да създаваме у децата съзнателни навици към рационалното и балансирано хранене, обогатяване на културата за хранене като цяло и оценяване на храната сама по себе си и нейното приготвяне. Постигаме това чрез цялостен, ежедневен процес в различни направления.

 

 

Как успяваме да направим процеса на хранене освен Полезен и Забавен?

С   в ъ л ш е б с т в о!

√  Спокойна атмосфера по време на хранене с подходяща музика за всяка закуска, обяд или междинно хапване.

  Самостоятелно или по групи сервиране/отсервиране , което ангажира и приобщава децата към подготовката.

√  Положително отношение към процеса на хранене като нещо много ценно и важно за здравето и настроението нПровеждане на серия от разнообразни игри и беседи, с които децата да разберат влиянието на храната върху нас.

  Провеждане на работилнички с родителите в детската градина с темата за здравословното хранене и начин на живот като цяло.

  Част от нашата Програма за обучение са и заниманията по Кулинария всяка седмица.

  Създаване на „Готварската книга на „Вълшебното Борче“, където всяко семейство споделя своя любима домашна рецепта, а другите да приготвят у дома.

  Организиране на изложба с творения на децата, изцяло посветена на храненето и хранителните продукти!

Вярваме, че по този начин освен, обогатявайки знанията на нашите деца, ние полагаме основите на отговорни към себе си и търсещи правилните решения бъдещи ученици и възрастни.

Ето няколко съвета от нас, които да прилагате у дома:

Всяко дете със своите родители би могло да изготви свой „Дневник на здравето“,  където да се събират снимки и картини на здравословни храни, които детето приема ежедневно.

  • Създаване на „Семейни правила“ за здравословно хранене и живот.
29May2020

Проект на децата от група "Мечки"​

Още с откриването на учебната 2019-2020 година, ние поставихме началото голямата тема за “Зелената планета”, която бе водеща в нашите събития, тържества и занимания с децата. Част от нея е и начинанието на Група “Мечки” (най-големите в детската градина 🙂 ) за създаване на цялостна театрална постановка – от историята и посланието, през сценария, героите, костюмите и представянето пред останалите деца в детската градина!

Е, невъзможността децата да ходят на детска градина в продължение на около два месеца осуети част от нашите планове, но пък ни провокира да “съживим” вече създадения от децата и техните гости сценарий!

Ето я и нея – приказката за гората и “Зелената планета”!

Наши специални гости през учебната година бяха екип от специалисти:

Сценарист: Светльо Томов

Режисьор: Здрава Каменова

Сценограф: Христина Недева – Храстче

Актьори: Ивона Желева и Марин-Теодор

И най-важните действащи лица:

Децата от група “Мечки”, които създадоха историята, и Екипът на “Вълшебното Борче”, който я реализира с много любов!

 

Приятно гледане, мили деца!

14May2020

4 години, изпълнени с вълнения, предизвикателства, детска глъч и много усмивки!

От цялото си сърце бихме искали да благодарим на екипа за голямата му отдаденост, както и на родителите за доверието и подкрепата. Но най-много бихме искали да благодарим на децата – нашите възпитаници! Точно заради вас, мили деца, “Вълшебното Борче” е това, което е сега. Затова на свой ред обещаваме, че нашето и вашето „Вълшебно Борче“ ще продължава да се развива и да расте постоянно, а ние да вървим напред с много нови планове и абсолютната увереност, че сме на прав път!

19Mar2020

Специално създадена от нас система за работа у дома на децата от всички възрасти!

Авторската ни учебна програма, одобрена от МОН – online!

Затвърждаване връзката “детска градина – дете- родител”!

Възможно обучение у дома дори за децата на 1г!

√ Проследява всички задължителни направления за всяка една възраст (български език, математика, околен свят и много други)

Нашите творчески занимания, английски език, часове по наука и добродетели – достъпни дори у дома!

Следва ритъма на детето и поддържа навиците му от градината.

Помага на учителите да се подготвят у дома, да запазят личното си пространство и грижа за семействата си!

2Mar2020

Мартенско настроение във “Вълшебното Борче” и специална празнична изненада за всички деца!

27Feb2020

Зимни приключения, изложба и посещения

Едва месец от началото на годината, а толкова много емоции – Специален музикален гост, Куклен театър, Музей по палеонтология, Музей “Земята и хората” и много творчески занимания и игри на двора!

Разбира се, специалната ни изложба “Кукери” – по проекти на децата!

27Feb2020

Магията на Зимата

През учебната година, в която говорим за “Нашата зелена планета”, с децата от “Вълшебното Борче” създадохме една истинска приказка, в която главен герой беше Зимата – с цялата и прелест, вълшебства и чудеса!

12Sep2019

В частна детска градина „Вълшебното Борче“ всички знаят, че на четири години детето достига 50% от интелектуалното си развитие! Затова те следват естественото развитие на децата и се съобразяват изцяло с техните нужди и умения.

Следващото твърдение може да е изненада за много хора, но редица изследвания сочат, че първите пет години от живота на детето са най-важните в неговото развитие, защото това са годините, които го формират като личност.

Вярно е, че следващите също са от огромно значение както и това, че не всичко е предопределено преди шестия рожден ден на детето, но първите пет са от ключово значение. Може да се каже, че основните структури на личността на детето се формират до шестата година и тази личност то ще носи през целия си живот.

ЧДГ „Вълшебното Борче“ знаят добре, че първите пет години са от изключително важно значение за емоционалното и интелектуалното развитие на детето, а на четири  детето достига 50% от интелектуалното си развитие.

Д-р Бенджамин Блум от Чикагския университет е провел многобройни изследвания в тази насока и е достигнал да извода, че детето достига 50 % от интелектуалното си развитие на четиригодишна възраст, прибавя още 30 % на осем години, а останалите 20% до седемнадесетата си година. Естествено има много голяма разлика между интелигентност и знания. Интелигентността – това е умението да се обработват и използват получените знания. Последните изследвания показват, че интелигентността на възрастния индивид се определя в най–голяма степен от типа интелектуално стимулиране, което е получил в детството.

Екипът на ЧДГ „ Вълшебното Борче“ осъзнава значимостта на първите четири години от живота на децата и полага съзнателни усилия за възможно най-благоприятното развитие на емоционалната стабилност и осъзнаването на Аз-а, чрез подходящото интелектуално стимулиране.  Всички занимания, предвидени в програмата на децата са подчинени на основната задача – правилното формиране на емоционална стабилност и многостранно развитие на личността, така че всяко дете да се изгради като самостоятелна и неповторима личност със собствена индивидуалност.

Детската градина – кътче спокойно и сигурно, където децата са обгрижвани, възпитавани и обучавани с много обич, топлина и разбиране.

Целта на частна детска градина „Вълшебното борче“ е заедно с родителите да създават здрава, щастлива и успешна среда за развитие и израстване на децата, защото вярват във възможностите на всяко дете и  знаят, че е важно децата да развиват способностите си ежедневно чрез творчеството и практическото учене.

Огромна роля в програмата, която е структурирана спрямо държавните образователни изисквания и обогатена спрямо конкретните изисквания и цели на детското заведение, заема творчеството на децата и личностната изява. Във всяко занимание и дейност на децата се използват истински, реални обекти от действителността, които се изследват по различни начини и с различни методи.

Заниманията са съобразени и организирани по начин, който винаги носи удовлетворяващ резултат. Единственото необходимо условие е включване и желание за работа от страна на детето. 

Във всички занимания творчеството на децата е основополагащо. Чрез него те развиват въображение, емоционална стабилност и индивидуалност. Това е и основната причина, поради която в програмата на детската градина се използват идеи и прийоми от педагогическите принципи на Мария Монтесори и Валдорфската педагогика.

Учебната програма на „Вълшебното борче“ цели да развие добри езикови умения, богато въображение, логическо мислене и любов към ученето чрез подходящи игри, творчески занимания, музика и приказки.

Персоналът на ЧДГ „Вълшебното борче“ вярва, че всяко дете трябва да се развива в спокойна атмосфера, в условия на подкрепа и любов, която да им дава свободата да изразяват себе си и която да им показва адекватни пътища за това, както и да ги изгражда като отговорни, самостоятелни и мислещи личности.

Детската градина е първата среща на детето с групата и първият терен за осъществяване на трайни социални контакти извън семейната среда. Ето защо това е моментът, когато децата трябва да овладеят умения за слушане, взаимопомощ и сътрудничество, да се научат  да уважават себе си, околните и обкръжаващата ги среда, да придобият самоувереност и да открият как да управляват емоциите си.

Целта на градината е децата да развиват способността си да обработват и използват получените знания и умения във всяка ситуация от тяхното ежедневие. Да бъдат изследователи на необятния свят, който ги обкръжава. Да не се страхуват да търсят отговори на въпросите, които са важни за тях и да чувстват необходимостта да експериментират и творят.

Защото детската градина е мястото, където всяко дете трябва да знае, че може да усвои знания и да задоволи своето детско, чисто любопитство. Място, където всяко дете трябва да се чувства значимо, защитено и обичано!

Списание „Първите 7“ за насhttp://purvite7.bg/chdg-vlshebnoto-borche-vzpitava-mechtateli-i-izsledovateli-s-doverie-i-lyubov/​

Детска градина и ясла “Вълшебното Борче“

12Sep2019

Чистота, Уважение, Търпение, Отговорност – замисляли ли сте се колко рядко използваме тези думички, колко рядко ги виждаме наяве в нашето поведение и колко по-хубав щеше да е светът ако всеки ден съумявахме да се замислим и да прилагаме поне една от тях!

Как възприемаме ние от ЧДГ „Вълшебното Борче „ обучението в добродетели и как го прилагаме?

Ние от ЧДГ “ Вълшебното Борче“ осъзнаваме важността  и с ваша помощ искаме темата за добродетелите да бъде силно застъпена в ежедневието на нашите деца.

Според нас в основата на отношението „възрастен-дете“ е да гледаме на детето като отделна, отговорна, надарена личност, потенциално заредена с добродетели, които очакват да се осъществят. Осъзнаваме богатството на възможностите, които ни дава езика на добродетелите и се стараем да го използваме .

Всяка седмица децата от детска градина „Вълшебното Борче“ се запознават с една добродетел и през следващите дни те се стараят да го откриват и да го прилагат в ежедневните занимания, на масата за хранене, в регламентираната ситуация, в играта.

Когато изграждаме програмата на децата се стараем  да откриваме във всекидневния им живот подходящите моменти за възпитателна дейност,  поставяме ясни граници, назоваваме действията не извършителя, стараем се да  отбягваме  етикетите – положителни и  отрицателни, изграждаме самодисциплина, за да премахнем посланията за малоценност или човешка недостатъчност.

Как на практика се прилага обучението в добродетели?

В ежедневната си работа се стараем да не използваме неясни термини като „добро момче/момиче“ или „лошо момче/момиче“. Термини, които са абстрактни за децата без ясно значение. Вместо това ние самите, препоръчвайки го и на родителите се стараем да използваме езика на добродетелите – “Бъди внимателен и тактичен“, „Бъди търпелив“.

Нашите препоръки са да се избягва помощта когато децата могат сами да направят дадената дейност за себе си. И правим това, което те не могат да направят за себе си сами. Така ние изграждаме самоуважение и чувство за собствено достойнство. Важно е да се замества „вътрешния критик“ в „нежен наблюдател“, който следи за готовността за справяне или несправяне с дадена ситуация. Използваме силата на езика и добрия пример, за да градим култура.

Ние знаем, че хората заобикалящи децата трябва да бъдат умерени и мъдри. Децата са чувствителни към справедливостта и честността на нашите реакции. Самите деца знаят кога вършат нещо добре и кога наистина заслужават признание. Изразяваме признателността си към детското усилие чрез внимание, поглед, усмивка или нежно докосване. Назоваваме действията, а не кой ги върши. Целта ни е децата да развият собствен вътрешен авторитет, чувство за лична отговорност, както и способност да правят съзнателен морален избор. Всичко това според нас се изгражда, като в основата на възпитателната ни работа поставяме обучението в добродетели – да бъдем търпеливи, да обичаме ближния, да бъдем нежни, внимателни, състрадателни, любознателни, да проявяваме уважение и да притежаваме самодисциплина и още много, много… по един за всяка седмица от годината.

Кога е подходящо да се започне обучението в добродетели?

Колкото по-малки са децата, толкова повече се нуждаят от това ние да бъдем честни и любящи. Толкова по- силно се нуждаят ние да ги напътстваме към какво да се стремят, какво да търсят и да им показваме всеки ден каква личност всеки един от нас би могъл да изгради ако възприемем, че добродетелите са вътре в нас и ние само трябва да ги извадим наяве. Последни изследвания сочат, че същността на нашия характер и темперамент се изграждат от най-ранна детска възраст. Ако у дете до две годишна възраст не бъде изградено чувството, че то е обичано безпрекословно, без значение какво е направило и въпреки всичко, когато това дете стане възрастен ще среща сериозни затруднения при намирането на човек с когото да изгради семейство, защото самият човек няма да знае какво е това безпрекословна любов.

Именно тази любов, тази добродетел, ни кара да се влюбваме и да градим семейства с хора, които не са единствени, перфектни и неповторими, просто защото ги обичаме!

Така, ако дете, което е в периода на целенасочено опознаване на света, когато всичко е ново и интересно около него, то чува твърде често „Не!“,  ще израсне със страха от това да поеме инициатива и да експериментира. На този човек ще му бъде трудно да повярва в себе и думата „любознателност“ би била непонятна за него.

Ако след шестата година, за която вече е характерна известна самостоятелност, ние не предоставяме тази възможност на детето, когато порасне то ще има огромна нужда от одобрението и разрешението на някой друг във всяка ситуация.

Каква е главната цел на обучението в добродетели?

Главната цел на всичко изречено до момента е всъщност да се изгради една личност, която се чувства най-добре в среда, изпълнена с взаимно уважение, спокойствие и справедливост.

А не искаме ли всички ние да живеем в такава среда?

Load More