fbpx

Магията на театъра – Проект 2020-2021г

Проектно-ориентираното обучение е ключов елемент в авторската ни програма. Работата по проекти включва умения и знания от различни направления (български език, математика, изкуство, наука и др.), като ги съчетава във вълнуваща и много забавна екипна работа за деца и възрастни!

За учебната 2020-2021 година нашата тема беше “Магията на театъра – Изкуството на театъра в детската градина”!

Благодарение на проекта ни тази година децата се пренесоха във вълшебния свят на приказките. Чрез тях те научиха важни добродетели като честност, мъдрост, доброта, уважение и справедливост. 

В рамките на учебната година, с децата имахме възможност да работим по четири приказки. Всяка една от тях разгледахме от всеки възможен ъгъл. Запознавахме се с приказките, както авторът ги е написал. После, се поставяхме на мястото на героите. Представяхме си как изглеждат, как се държат, къде живеят, къде се развива действието (как изглежда мястото). Децата се включваха активно в подготвката на декорите и образите за представянето.

За финал – заснемахме “Видео-премиери” за нашите родители на всяка от приказките и ги излъчихме на нашия Видео канал!

Ето и галерия от снимки, проследяващи целия процес на работа по проекта през учебната година.

Медената питка

След запознаване с приказката и героите, децата сами си изработиха медена питка. Развихриха своето въображение с различни материали. С мис Рада направиха красиви портрети на главната героиня, а с мис Ива и мис Лидия си направиха тесто, което после оцветиха и украсиха като героя от приказката. И, разбира се, заснеха с много любов и смях!

Косе Босе

С нашите “Бухалчета” и “Мечки” започнахме със запознаване с текста и размисли за героите в него. Превърнахме ги един по един в прекрасни, цветни проекти, използвайки различни техники и материали. Когато всичко необходимо беше готово, преминахме към най–забавната и вълшебна част! С помощта на светлина и игра накарахме цветните ни рисунки да оживеят по платното!

Дядо вади ряпа

Тази приказка има голяма палитра от герои – дядо, баба, внуче, куче, коте, мишле. Всяко дете имаше възможност да избере любимия си герой и да го изиграе. Мис Рада направи и реквизит, с който да упражняваме наученото – красива ряпа. Групата и този път помогна с декора, като сътвори цветно дърво. Дърпахме, дъ-ъ-ърпахме я тази ряпа…

Момче и вятър

Пресъздадохме битова сценка, месихме хляб, черпихме се с кифлички и се докоснахме до традиционни български шевици.

Тримата братя и златната ябълка

Приказката е с богат сюжет, много герои и дори различни светове! С децата рисувахме, репетирахме, преживявахме и накрая създадохме истински театър на сенките!

Неволята

Последната приказка от проектно ориентираното ни обучение през годината завърши с една кратка и забавна приказка. Децата отново преминаха целия процес по подготовка за представянето. Този път при заснемането на приказката, те импровизираха и сами пресъздадоха цялата история! А, тематичните рисунки на нашите “Бухалчета” и “Мечки” бяха декор на техния театър на сенките!

Проектът постигна своите цели да докосне децата до театралното изкуство и да ги научи да разбират и изразяват своите емоции. Получиха ценни поуки от всички приказки, развиха критичното си мислене и въображение!

В главните роли:

Изпълнение, забавление и нови знания – ДЕЦАТА от всички възрастови групи

Идея и организация на проекта – Мис Надя

Ръководители по групиМис Лидия, Мис Ива, Мис Валя и Мис Силвия

Декори, кукли и творческо проследяване на приказкитеМис Рада

Заснемане, монтаж и обработка – Мис Ива

Очаквайте скоро новини за новия ни голям проект за 2021-2022 година!