fbpx

Какво да попитаме на първата среща в детската градина

До тук добре – решено е! Детето ще тръгне на градина! Да, това беше трудно решение и все още имаме колебания, но малкият човек порасна…

Вече имаме дори и списък с детски градини, които са наблизо, други, които са ни препоръчани от приятели или силно рекламирани… Ами сега?

Ние от „Вълшебното Борче“ разбираме и високо ценим вашето желание да предложите на детето си най-добрата и сигурна среда извън дома. На база нашия опит и проведени множество срещи с родители споделяме ключовите елементи, които да вземете под внимание при финален избор на градина или ясла:

  1. Посещение на място

Това е ключов момент към създаване на правилното впечатление за детската градина. Още с влизането и първите стъпки може да усетите „духа“ на мястото, творенията и снимки на децата по стените, украсата.

Представете си как детето ви прекрачва този праг всеки ден.

Разбира се, че информацията на сайт или страница в социалните медии е важна за вашето първо впечатление и това да имате детската градина в своя „радар“, но усещането, с което си тръгвате от срещата с екипа/директора, усмивката, с която са ви поздравили случайно по стълбите – тук се крият отговорите на много въпроси.

Така, че настоявайте за вашата лична среща на място в детската градина!

2. Обучение и занимания

Това е може би най-важната информация, заедно с грижите и отношението към детето, която следва да знаете и като родител да харесвате и уважавате за съответната детска градина.

21

Започнете с въпроси като „Как протича един ден на детето при вас?“, „Какви занимания се провеждат сутрин, какви следобед?“, „Как се развива обучението в рамките на една седмица, а на месец?“

Важно за вас е да знаете какви методики на обучение се прилагат в съответната детска градина – дали се следва една конкретна система или е синтез от няколко. Какви са основните цели и задачи в обучението, които си поставя детската градина, кое е най-важно за тях?

Така, ще придобиете представа дали вашите ценности по отношение на образованието на детето ви, съвпадат с тези на детската градина.

Също, поинтересувайте се как се проследява/оценява цялостното развитие на детето – като реч, фина и груба моторика, когнитивни умения и други. Дали детското заведение работи с логопед или пък детски психолог и колко често се провеждат подобни срещи.

3. Очаквани резултати, родителски срещи и обратна връзка

Постъпвайки в детска градина е важно не само детето ви, но вие да се почувствате част от една голяма общност, да имате увереността за един открит и честен диалог.

Ето защо, обратната връзка, която ще получавате е от съществено значение за вас и детето ви.

Поинтересувайте се колко често през учебната година ще имате възможност за индивидуални консултации с учителите на детето ви. Също, каква информация ще получавате на ежедневна, на седмична база или на месечна. Какво да очаквате от страна на учителите и детската градина.

4. Интерес към вашето дете

Като родител, вие търсите място, където екипът ще откликне на индивидуалните нужди на вашето дете, ще го познава и разбира темперамента му.

В тази връзка, обърнете внимание дали на срещата в детската градина, получавате въпроси относно вашето дете и навиците му.

Това подсказва, че част от политиката на детската градина е действително да бъде максимално близо до децата и нуждите им, и се стреми към изграждането на пълноценна родителска общност.

5. Поводи и тържества

Да, във всички градини децата се веселят, празнуват и рецитират. Нека признаем, обаче, петнадесет малки деца строени в кръгче и рецитиращи стихче не е достатъчно, за да се потопят и деца и възрастни в магията на всеки празник. Ако имате тази възможност, разгледайте предварително как са провеждани минали тържества или попитайте на място.

За децата е важно да вярват, че приказките могат да се случат и това за зависи от нас! От магията на декорите, музиката, сценария…цялата атмосфера, в която ги потапяме, за да повярват те наистина, че са капитани на кораб, откриватели и балерини!

Вашето дете заслужава това!

Povodi_2

6. Хранене на децата

Разбира се, това е въпрос важен за всички родители. По възможност, попитайте за примерно меню или обърнете внимание на закаченото на информационното табло при вашето посещение.

Освен разнообразието на продукти и съдържанието на полезни съставки, обърнете внимание дали при представянето на менюто се говори за култура на хранене и създаване на правилни навици. Поинтересувайте се дали децата сами сервират, дали имат отговорници по виличка, ножче и салфетка, например. И също, как в детската градина се изгражда положителна нагласа към храната и самия процес на хранене?

Така, ще узнаете дали вашето разбиране за уютен спокоен обяд съвпада с това на детското заведение.

7. Медицински контрол

Тази тема е от изключителна важност за спокойствието на родителя и на самата детска градина. Съветваме ви да поставите въпроса ясно още в началото.

Ясно е, че общият отговор „не допускаме болни деца“ може да значи много неща. Още повече различните критерии за „болен“. Ето защо, попитайте какви са обстоятелствата, при които ще ви се обадят, за да вземете детето? Също, какви са стъпките, след като е установено, че дете има признаци на разболяване, дали то ще бъде отделено при първа възможност и кой изчаква с него до вашето пристигане? Дават ли се медикаменти на децата и при какви обстоятелства?

Действително, при влизане на децата от вън-вътре, те имат нужда да се климатизират. И да, дори на възрастен може да се случи да кихне или да се закашля влизайки, но истината е, че при правилно наблюдение и познаване на децата в първия половин час след тяхното пристигане, би трябвало учителят/медицинското лице да има много ясна представа за реалното състояние на всяко дете. И това е момента, в който би следвало да очаквате обаждане при нужда.

Уверете се, че вашите разбирания по този въпрос съвпадат с практиката в детската градина.

8. Двор, разходки и чист въздух

Наличието на открита зона за игра е задължителен елемент за лицензираните детски градини, като нейната площ се определя с точност от броя на децата и групите.

По възможност, помолете да разгледате двора, като предварително попитате колко често и с каква продължителност се извеждат децата? Какви са обстоятелствата, при които децата няма да бъдат изведени на двора?

Това ще ви отговори дали съвпада и с вашите навици за разходка с детето.

9. Финансови въпроси и допълнителни дейности

Не на последно място стои въпросът с това дали и какви допълнителни такси може да заплатите освен такса обучение. Дали всички консумативи, храна и материали са включени. Също, в случай, че детската градина провежда еднодневни излети и посещения на музей/театър – дали се заплащат отделно или са част от основната сума?

Осведомете се какви допълнителни занимания предлага градината и какъв е принципът на заплащане. След като сте се запознали с основната програма на детската градина, може да прецените дали и от какви допълнителни занимания би се нуждаело детето ви.

***

И накрая, след като зададете пълния си списък с въпроси и сте получили всички изчерпателни отговори, опитайте просто да „усетите“ мястото, да погледнете цялата картина отдалеч. Беше ли ви приятно на срещата, уважиха ли желанието ви наистина да опознаете мястото? Развълнуваха ли се, когато ви разказваха? 🙂

Ако отговорът на тези въпроси е „да“, значи вече сте взели вашето трудно, но правилно решение!