fbpx

Култура на детското хранене – забавно и полезно!

"Програма за здравословно хранене на децата"

Всеки родител иска детето му да расте здраво, умно и щастливо.

Ние от „Вълшебното Борче“ знаем, че здравословното хранене за децата поставя основите на ценния им живот, осигурява техния растеж, физическо и психическо развитие. Ето защо е изключително важно той да е балансиран и да отговаря на всички нужди на детето, като се вземат предвид неговата възраст и индивидуалности.

Една балансирана, здравословна диета за децата е дори по-важна от тази за възрастните. В крайна сметка, растящото тяло се нуждае особено от достатъчно витамини, минерали и други хранителни вещества.

Още от детството, от детската градина ние трябва да учим децата си на разнообразието от продукти, за да изберем тези, които наистина са полезни за здраветоПравейки го така, че ежедневното правилно хранене на детето да стане начин на живот за семейството, средата му. Активно общувайки с детето си, давайки му пример, то придобива добри хранителни навици.

 

На масата трябва да говорим само за доброто

Ситуацията трябва да помогне на детето да се отпусне, тогава апетитът ще бъде добър, а настроението е доброжелателно. Децата могат да помогнат при сервиране и декориране на ястията. Когато сервирате зеленчуци и плодове на масата, попитайте децата какви витамини и микроелементи съдържат и защо са толкова полезни или вие самите разкажете това на тях.

Ако детето откаже здравословно ястие, поканете го да експериментира и да направи ястието необичайно.

Здравословна храна за деца - навици, установени от детството

Здравословното хранене на децата е не само баланс, но и определени навици, създадени от детството:

Въведете режим на частична мощност. Препоръчва се 4-5 хранения на ден на малки порции – 3 основни и 2 допълнителни.

Храната трябва да изглежда привлекателна. Експериментирайте оформянето на ястията, използвайте ярки и здравословни съставки, привличайте децата да участват в процеса на готвене.

Яжте с децата. Най-добрият пример е вашият. Често ние сме подобни на родителите си, не защото имаме такава конституция, а защото имаме определени хранителни навици в нашето семейство още от детството. Ако ядете правилна и здравословна храна, тогава, най-вероятно, вашите деца ще “следват стъпките ви”.

Не карайте децата да ядат това, което не харесват. Принуждавайки децата да ядат здравословни храни, които им се струват безвкусни, неволно създавате асоциация в съзнанието им – всичко, което е полезно, е безвкусно. Стойността на един продукт в повечето случаи може да бъде заменена с друга.

Програма за здравословен начин на хранене за децата във „Вълшебното Борче“

Ние във „Вълшебното борче“ се стремим да създаваме у децата съзнателни навици към рационалното и балансирано хранене, обогатяване на културата за хранене като цяло и оценяване на храната сама по себе си и нейното приготвяне. Постигаме това чрез цялостен, ежедневен процес в различни направления.

 

 

Как успяваме да направим процеса на хранене освен Полезен и Забавен?

С   в ъ л ш е б с т в о!

√  Спокойна атмосфера по време на хранене с подходяща музика за всяка закуска, обяд или междинно хапване.

  Самостоятелно или по групи сервиране/отсервиране, което ангажира и приобщава децата към подготовката.

√  Положително отношение към процеса на хранене като нещо много ценно и важно за здравето и настроението. Провеждане на серия от разнообразни игри и беседи, с които децата да разберат влиянието на храната върху нас.

  Провеждане на работилнички с родителите в детската градина с темата за здравословното хранене и начин на живот като цяло.

  Част от нашата Програма за обучение са и заниманията по Кулинария всяка седмица.

  Създаване на „Готварската книга на „Вълшебното Борче“, където всяко семейство споделя своя любима домашна рецепта, а другите да приготвят у дома.

  Организиране на изложба с творения на децата, изцяло посветена на храненето и хранителните продукти!

Вярваме, че по този начин освен, обогатявайки знанията на нашите деца, ние полагаме основите на отговорни към себе си и търсещи правилните решения бъдещи ученици и възрастни.

Ето няколко съвета от нас, които да прилагате у дома:

Всяко дете със своите родители би могло да изготви свой „Дневник на здравето“,  където да се събират снимки и картини на здравословни храни, които детето приема ежедневно.

Създаване на „Семейни правила“ за здравословно хранене и живот.