Спокойна майка, спокойно дете!

Усещането, че най-скъпото ти се отделя и тръгва по света – само, без теб… Чувството би могло да бъде наистина плашещо!

Както и да е преминал периодът от раждането до тръгването на ясла: със смях, със сълзи, с първите усмивки, с умора, граничеща с отчаяние – това няма особено значение. Майките винаги страдат много. Сякаш част от тях се откъсва. Във връзка с това често казваме на родителите и по-конкретно на майките, че най- важното, когато детето тръгва на градина, е майката да се подготви, че предстои голяма промяна. Поради тази причина ние във „Вълшебното Борче“ сме установили, че преди детето да започне целодневните посещения, то, заедно със своята майка, се нуждае от адаптация. Тя се постига чрез т.нар. „адаптационен период“ – две седмици, през които детето посещава детската градина само за два часа в часовия диапазон между 9:00 ч. и 11:00 ч. Две седмици са достатъчен срок, през който детето опознава средата, свиква, добива доверие към колегите, които се грижат за него и не на последно място – за майката това не е стресираща и дълга раздяла. По този начин тя постепенно свиква, че всичко е наред. Да, детето е „далеч“ от нея, но за достатъчно кратък период, за да не чувства раздялата толкова трудна!

Децата са способни да приемат и разберат голямо количество „важна информация“, достатъчно е само всеки път да сме напълно откровени и честни с тях.

Да, децата могат да разберат, че мама и тати излизат и два дни ще ги гледат баба и дядо. В първия момент ще се разстроят, но впоследствие ще осъзнаят, че могат да ви имат доверие. А доверието се гради трудно! Понякога е много по-лесно да кажем на детето, че ще се върнем след малко или че излизаме да вземем нещо от колата и в крайна сметка се връщаме след два дни. Но в дългосрочен план такъв вид „невярна информация“ оставя солиден отпечатък на подсъзнателно ниво у децата. Да, децата могат да понесат, че тръгват на градина. Вероятно в началото ще им е трудно и мъчно, ще страдат, но в един момент ще осъзнаят, че там има други деца, с които могат да си играят, има мнооого играчки, има усмихнати учители, които се грижат за тях и които приготвят наистина специални занимания, за да бъде всеки ден в градината интересен!

Детската градина е вторият дом за всяко дете!

Когато избирате градина, винаги вътре дълбоко в сърцето си трябва да бъдете наясно, че сте готови да приемете това място за свой втори дом. Ако имате макар и малко съмнение – не пускайте там детето си, защото децата много интуитивно усещат всичко, което родителите им чувстват и мислят, без значение дали то бива изричано на глас. Ако имате известни притеснения, то и детето Ви ще ги изпитва, като за него дори не е важна причината, а самото чувство на притеснение.

Децата са най- големият ни учител на търпение

През първите две седмици е съвсем нормално детето да идва с усмивка и желание – целта на този период е то да опознае средата и да добие едно „базово“ доверие. Това доверие ни е необходимо, за да може подсъзнателно детето да изпитва спокойствие, не просто да бъде пуснато да се справя със ситуацията. То може да се справи – много деца тръгват от самото начало на целодневни занимания, но въпросът е срещу каква цена? Същинското осъзнаване какво се случва около детето настъпва най-често през втория или третия ден след началото на целодневните занимания. Това е моментът, в който родителите трябва да бъдат силни и много търпеливи, защото в голяма част от случаите ситуацията е доста драматична. Нашата препоръка е да проявите търпение – „бурята“ най-често трае няколко дни, след което идват слънчевите такива. 🙂

Защо точно „ Вълшебното Борче“?

Каквото и да напишем като обяснения и хвалби,  би било напълно излишно! Единственият начин да разберете, е да дойдете на място да поговорим,  да се запознаете с колегите и да усетите атмосферата… Чак тогава, ако това е вторият дом за Вашето дете, то Вие със сигурност ще го усетите!